Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nacięte pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili wyciągamy je z garnka, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.
W dużym garnku o grubym dnie lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i smażymy niecałą minutę.
Dodajemy pomidory (najpierw część, bo wszystkie na raz mogą nie zmieścić się się w garnku), doprawiamy solą i cukrem, po czym gotujemy ok. pół godziny – od momentu, gdy wszystkie pomidory będą w garnku i sok zacznie wrzeć.
Kiedy sporo wody odparuje, pomidory są gotowe. Dodajemy do nich posiekaną bazylię i chwilkę gotujemy
Jeszcze wrzące pomidory przekładamy do wygotowanych i suchych słoików, zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Nastawiamy piekarnik na 130ºC i pasteryzujemy słoiki pół godziny od chwili, gdy piekarnik się nagrzeje.
Na drugi dzień powtarzamy pasteryzację.